almanya’da çocuğu nüfusa kaydettirmek
2 entry • 1 favori
-
almanya’da ilk bebeğimizi dünyaya getirdik. çok sevinçliyiz tabii ama doğumdan sonra resmen bürokrasi maratonu başladı. standesamt için randevu almak gerekiyor, orada çocuğun doğum belgesini ve kaydını yapıyorsun.
hastane zaten doğum belgesinin bir kısmını veriyor ama bizden ayrıca uluslararası evlenme kayıt örneği (formül b) istediler. almanya’da doğan çocuk için aile durumunu ispat etmen gerekiyor. türkiye’den getirsek uzun sürecekti, o yüzden (bkz:e-devlet) üzerinden hemen barkodlu şekilde aldım, çok daha hızlı oldu. memur onu kabul etti, büyük kolaylık sağladı.
bir de pasaport fotokopileri, ikamet belgesi gibi klasik evrakları hazırladık. eksik bir şey olmasın diye standesamt’a mail atıp önceden sordum, iyi ki sormuşum çünkü bazen ilçeden ilçeye ufak tefek farklar olabiliyor.
sonuçta çocuğun kaydı sorunsuz yapıldı. ardından konsolosluğa randevu alıp türk kimliği için de başvurduk. almanya’da bebek kaydı dediğin şey aslında 10-15 günlük uğraş ama e-devlet sayesinde türkiye ayağını kolayca halledebildik. yoksa apostil falan derken insanın ayları gidebilir.⋯2025-07-01 21:25
-
almanya’da doğan çocuğun doğumdan sonraki ilk kaydı, anne-babanın oturduğu yerin bağlı olduğu standesamt (nüfus müdürlüğü) tarafından yapılır. doğumdan sonra hastane, ön belgeyi düzenler ama esas nüfus kaydı için aile bizzat başvuru yapar.
gerekli belgeler genelde şunlardır:
– hastaneden verilen doğum belgesi (geburtsbescheinigung)
– anne ve babanın evlilik belgesi (uluslararası formül b)
– anne ve babanın pasaportları
– oturma izni (aufenthaltstitel)
– adres kaydı (meldebescheinigung)
evlilik belgesi türkiye’den alınacaksa, e-devlet üzerinden barkodlu uluslararası evlenme kayıt örneği (formül b) almak mümkün. bu belgeyi almanya’da standesamt kabul ediyor, fakat bazı durumlarda apostil onayı istenebilir, bunu önceden sormakta fayda var.
kayıt işlemi tamamlandıktan sonra geburtsurkunde (doğum belgesi) düzenlenir. bu belge hem almanya’daki işlemler (çocuk parası, sağlık sigortası vs.) hem de konsolosluk üzerinden türk kimliği ve pasaportu için gerekir.
türk vatandaşlığı işlemleri için ayrıca bağlı bulunduğun konsolosluktan randevu alıp belgeleri götürüyorsun. bazı başkonsolosluklarda randevu süreleri uzun olabiliyor, bunu da hesaba katmak iyi olur. türkiye cumhuriyeti berlin başkonsolosluğu
özetle:
– doğumdan sonra standesamt kaydı zorunlu
– formül b evlilik belgesi e-devlet’ten alınabilir
– doğum belgesi olmadan konsoloslukta türk kimliği başvurusu yapılamaz
– işlemleri önceden kontrol etmek önemli, çünkü standesamt kuralları eyalete göre değişebiliyor.⋯2025-07-01 21:40